Kamsahamida... =)

Tuesday, March 3, 2009

Hai obat hai obat...


Masok hari ni dh 4 ari aku bercakap sambil mengetap gigi..suara pown dh macam dog dalam katon catdog tu..huhu..nape??? Kerana geraham bongsu ni ngade2 nak kuar tapi disebabkan gigi susu aku tak abes lagi (yes, I'm 23, so what?huhu), so si geraham bongsu ni no space la..pastu nyusahkan aku..sakittttttttttttttttttttttttttt...

Gi klinik semalam, ni antara perbualan aku ngan doktor:

Doktor : Gusi awak bengkak sangat tu. Makan ubat bagi surut dulu, lepas tu datang lagi, may be kena cabut.

Peri Biru : (Dalam ati, cabotttttttttttt?????????huhu...dah lame tak cabot gigi...x mo2) Biler apoment doktor?

Doktor : 19 Mac datang ye.

Peri Biru : Saya ada kelas (saje je carik alasan kan?)

Doktor : Tak pe. Datang pas kelas.(Padan muke aku)

Peri Biru : Kelas saya abes lambat (lagi alasan)

Doktor : Tak pe. (Adoyai, cool je doktor neh, mampos den)

Peri Biru : Baeklah, mekasih doktor.

.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.::.:

Pas jumpe doktor mesti amek ubat kan? Haa...sedebuk ubat aku dapat... Satu daripada obat tu tengok je aku dah taw pahit..berkapur2 pil tu..gerenti pahit la...

Teringat zaman kanak-kanak Ribena dulu, antara kitorang 3 beradik aku le paling penakot makan obat. Bagi je obat ape pown, pil ke, cecair ke, jawapan aku 1, "X MO"... Kefobiaan aku terhadap ubat sampai tahap air kelapa muda yang tok aku jampi pown aku tak mo.. Sebab apa? Sebab nama dia 'OBAT'..Kalo air kelapa mude bese aku tonggang semacam je..ehehehe

Ada satu inisiden, masa kat Sabah dulu (masa tu umo aku 10 taun), ada la satu poliklinik ni. Suke ngat suruh orang test obat b4 bagi obat. Aku tak suke, aku pown bagi le alasan "Saya tak sarapan pagi tadi"..hak3... Tapi satu hari tu nasib aku tak baik, dalam bilik doktor lagi dh kena test obat..huhu..Kebetulan masa tu aku ngan adek aku skali demam berjemaah...

Memule doktor tu test obat kat adek aku. Selambe je adek aku telan, aku dah tak keruan dah.
Sampai je turn aku..hehe

Doktor : Ok, kakak die pulak try.

(Aku pown ambek la obat dari tangan doktor tu [name die Dr. Wan]. Aku masok mulut ok lagi, pas masok je air dengan tak semena-mena "burfffff"..ye..aku sembur doktor tu ngan obat2 skali..ahahaha)

Doktor : Ehem (dengan muke penoh kesabaran)... Pernah telan nasi? (Aku angguk)...
Pernah telan pisang? (Aku angguk lagi)... Same je macam telan obat...
(Fuh, nasib tak kena tempeleng ngan doktor tuh..ahaha)

Tu la salah satu kisah lucu aku n obat. Dulu ayah aku siap beli picagari taw, tak menjadi gak...haha..Siap picit2 mulut pakse telan obat..aku buang jugak..ehehe...

Tapi skarang Alhamdulillah... Selalu dok jaoh dr famili banyak berdikari so kena la pandai jage diri. Sakit pening x de sape nak layan pown.. Masing2 ade sakit sendiri.. aku ngan obat dah kamceng dh..ehehe... Konklusinya di sini, aku dah tak takot makan obat dah... ;-)

7 Kata Mereka:

F. Hanim M. said...

ohh...
ko patut jumpe jan si tokey obat..

Faizah said...

F. Hanim M.: Suruh le jan wat obat y sedap n enak dimakan begitu saje..huhu

cik syazni said...

Oh Pae...nanti ko xleh mrh kalu anak ko xnk mkn obat tau...kalu ko mrh aku bocor rhsia ko :)

Helang Hijau said...

Ubt=xsedap....
ape2 yg sedap= penyakit..
mkanlah mende yg xsedap...

Faizah said...

Cik Syazni: Huu..jangan lew..malu den...hehe

Helang Hijau: x sedap = x mo makan...hehe

farid said...

dokter tny adik:

dokter: kakak ko penah mkn pelempang?

adik: penah, sebab 2 gigi die sakit

haha.. huahuahua...hehe.. huuu...hohohoho..agagaga

Faizah said...

Farid: Kuang hajo nyer adek... Aku sumpah MU kalah 7 keturunan..hak3

.::Solat::.