Kamsahamida... =)

Thursday, December 31, 2009

.::suka duka gelak tangis::.

3 Kata Mereka
2009

Memulakan Januari dengan Diploma Pendidikan Lepasa Ijazah (DPLI)
Menerima orang baru dalam keluarga, Kak Khairiah Hanim
Melakukan rutin2 luar biasa semasa DPLI
Olahraga, renang, memanah, abseiling, menari (makwe koi), etc
Jelajah Pulau Pangkor 1 pusingan jalan kaki...sweet memory
Nite camp...hahaha
Sign language...dah banyak lupe neh..hehe...
Assignment, Indonesia, Padang, SDLB Manggis Ganting, Universitas Padang
Latihan mengajar..fuh...pengalaman mengajar yg sangat bermakna
Menguji kesabaran n kekuatan mental
Berakhir DPLI Oktober 2009

Tahun 2009
Tahun paling banyak aktiviti
Tahun paling banyak kenal teman2 baru
Tahun paling banyak buat benda baru
Tahun paling banyak bermain dengan emosi
Tahun yang pasti akan dirindui

2010

Buku baru
Halaman baru
Kerjaya baru
Semangat baru Insya Allah
Memaafkan dan melupakan
Semua yang baik Insya Allah
And I hope someone will paint on the canvas....
Dengan warna warni yang takkan pernah padam
Semoga 2010 lebih baik daripada 2009
Insya Allah
Amin!

Friday, December 11, 2009

~Memaafkan dan melupakan~

4 Kata Mereka
Memaafkan dan melupakan....Cakap memang senang...Lagi2 kalau kita berada di tempat pemberi nasihat, pandangan dan pendapat...Tapi luka yang tak nampak itu sebenarnya susah nak sembuh...Nak disentuh tak boleh inikan pula nak diubati...Nak taruk iodin??? hehehe

Sejak beberapa bulan ni aku perasan sesuatu... Tentang diri aku yang susah nak lupakan sesuatu yang berlaku pada aku...Lagi2 kalau yang berlaku itu melibatkan banyak pihak...

5 tahun lepas ada seseorang yang buat aku rasa marah dan bengang sangat...Setahun aku amalkan dasar tutup mulut... Then, after a year, aku dah boleh maafkan orang tu... But, still not let the bad memory out of my mind... After 5 years, I mean, now... Baru ler perkara yang x besh tu completely hilang dari fikiran aku...And, buat kamu, semuanya sudah saya lupakan... (",)

Masa sekolah dulu, cikgu selalu cakap, ingatlah setiap kebaikan orang pada kita, lupakan kejahatan mereka pada kita... Masa tu aku dengar and wat biasa je... Rupanya bukan senang nak buat benda tu... Memerlukan kekuatan mental yang sangat tinggi... For me, it's all about EGO... Oyeah? Maybe....

Apa-apa pun, selepas 1 perkara itu dilupakan, rasa ringan sangat kepala ni..hehe...and harap-harap lepas ni takde lagi peristiwa-peristiwa yang menganggu fikiran aku (walaupun ade la gak seketul dua neh)...

Pada Yang Maha Kuasa, aku mohon ketabahan hati, kekuatan semangat dan keyakinan yang tinggi... Sekali lagi buat kamu, saya dah lupakan semuanya...

Tuesday, December 1, 2009

.:: Happy Birthday ::.

4 Kata Mereka
Today is someone's birthday... Seseorang yg pernah menjadi penting dalam hidup aku dulu.. Seseorang yang buat aku belajar tentang sesuatu... And after 2 years x wish him happy birthday..this year aku wish... Coz die x pernah lupe utk wish besday aku setiap tahun.. Tq.. Happy birthday and hope that u'll find (or maybe dah) someone that better than me... (^_^)v

Friday, November 27, 2009

.::Aidiladha Yang Sempoi::.

3 Kata Mereka
Salam Aidiladha....

Amacam dengan sambutan Aidiladha korang??? Hee...macam2 kisah kan??

Tahun ni Aidiladha paling sempoi skali sepanjang 23 tahun aku hidup kat dunia ni..Alhamdulillah..hehe

Lebih sempoi daripada aku raya sorang2 mase parent kat Sabah dulu...
Lebih sempoi daripada aku raya ngan member2 mase kat Terengganu dulu...
And sempoi daripada kau beraya masa baru lepas sehari turun dari Gunung Kinabalu dulu..dengan kaki n pinggang yang rasa macam dah nk tercabut dh..hehehe

A day before raya, aku n mak wat ketupat palas..hehe..walaupun nak beraya kat Johor, but tok Johor suke makan ketupat palas neh..Memang sodap pon..

Sampai umah tok malam Jumaat, hurm.... Sunyi.. Yang lain sume balik umah mentua..dah terbalik pulak jadual beraya famili aku ngan famili2 yang lain..aidilfitri dulu dorang sume dh balik Johor.. So, juz family aku ngan Mak Dut yg mmg dduk dekat ngan umah tok..hehe.. And Pak Su aku yang tah bile nk kawen tu..kui.. Nasib bek ade 2 org kazen ada kat umah tok..memeriahkan suasana..walaupun 2 org, mcm 20 org...bising yg amat..lagi2 bab berebut remote ngan Pak Su..haishh..hehe

Pagi raya... Nasi impit n kuah lodeh.. Kuah kacang.. No kueh raya...sempoi je kan??

Part paling x besh... Kol 830 pagi aku dah tergolek balik atas katil sampai kol 1045 pg.. oit2..bukan sebab kenyang makan ketupat n nasi impit... 'Sakit kepala mengganggu mud raya saiye'...hehehe... Bese la... 2 hari menahan sakit, ku telan jugak ubat tahan sakit tuh.. feeling better after bangun tido..hee.. Petang ziarah family Mak Long kat Keratong 1... Alhamdulillah, Pak Long dh beransur sehat.. Insya Allah akan operate mata Januari depan..semoga sume berjalan lancar nanti..

Hurm.. Then, gerak balik cepat.. Mak takot terlepas Nur Kasih last episode..hehehe... B4 balik, singgah solat kat masjid Rompin.. and ade sumthing yg menakutkan n tak berkenan btol berlaku kat masjid tuh..hurm..aku cite next post ler..hehehe...

Pape pun... selamat Hari Raya Aidiladha buat semua... Semoga segala pengorbanan yang dilakukan mendapat keredhaan dari Allah...

Tuesday, November 24, 2009

Please, trust me!!!

4 Kata Mereka
Dah selalu..kata dia 3 kali..ye..3 kali.. dan biasanya there's no more after 3.... enough.. for the 1st time, yup, its my fault...but for the 2nd n 3rd time I dont think it was me... it was someone that never put his faith on me... I am 23rd.. soon I am gonna be a teacher.. and on that time I hope that Borneo will call me there.. because I want to be far from them that never believe me.. I just want to show them that I can live apart from them... and I think that I already proved it since I was 16... for me he just act like being responsible.. but the truth is zero... I never seen that.. Apa yang aku selalu nampak ialah he never believe that I can do something different in my life... I'm sick of all of this!!!!!

Sunday, November 15, 2009

.:: K.O.S.O.N.G::.

8 Kata Mereka
Kanvas itu masih kosong

Bila mungkin ia akan berwarna-warni?

Jari jemari enggan menggenggam berus

Mata pula takut memilih dan bermain warna

Bimbang cantingan tak seindah yang diharapkan

Mana mungkin dipadam selain dikoyak terus kanvas itu

Jika dipadam pasti mengundang cela

Cela yang takkan pernah hilang

Selagi hati belum memberi kata putus

Kanvas itu akan terus kosong....

~ Peri Biru 09~
15 Nov 2009
0055




Monday, November 9, 2009

~jauh~

6 Kata Mereka
"....tapi ayat mesej ang trasa "jauh" " teman, sms 9.15 pm, 091109

" a'ah, ko sms pendek2 je, mcam x nak mesej ngan aku " alin.

"ang bz ka? kalo bz x pa la" anim suid.

Adoyai
Ari tue sms ngan sorang kawan neh..
Tetibe die cakap
"Aku rasa ang dh matured la"
Aku tanya balik
"Apsal?"
Dia jawab
" Ye la, cara ang mesej ak dh x mcm dlu.."
Aku dah mula rase tak sedap ati...
Bukan dia sorang, ramai dh yang cakap..
Aku tanya lagi
"ko terasa ati ke ngan aku?"
Dia cakap
"Tak la..tapi ayat msg ang trasa jauh"

Hurm....
Bukan die sorang..ramai lagi..
Buat kamu teman2
Bukan hati tak sudi membalas
Bukan mata tak sudi membaca
Tapi..
Aku...
Aku....
Aku malas nak taip panjang2...
YM pown same
Malas menaip
Kui3...
Sori yer...
Aku mmg mlas wat ayah penoh2...
So kalo korang tanya
"ko dah makan?"
Aku akan reply
"Dh"
Sori le aku tak reply camni
"Dah,, br je td..kat kedai mamak depan umah...char kuey teow ngan teh tarik..lambat gile mamat tu masak"
hee...
panjang kan??

So
lagi skali
jangan terasa ye...
Len kali ak try le taip panjang2
Tapi
kalo pendek gak
Sowi...hehehehe
(^_^)v

Friday, November 6, 2009

.::percaya::.

5 Kata Mereka
Naif
Satu sikap mudah mempercayai orang lain
Pada aku naif itu elok
Menjadi tidak elok apabila
Orang lain mengambil kesempatan di atas kenaifan seseorang

dan dari itu terbit kata-kata
"jangan naif sangat, dibodoh2kan orang nanti"
pada aku
orang yang membodoh-bodohkan itu la yang BODOH!!!

Kamu setuju???

~sukar percaya sesiapa walau keluarga n teman yang kamu anggap amat berharga dalam hidup~

.::tak sampai hati::.

2 Kata Mereka
Selalu kawan2 cakap
aku ni banyak cakap n suke bergurau
Hee..ayat yang slalu aku terima
"eee..pae ni ade2 je idea die"
dan aku akan tersenyum lebar menerima kata2 ini..hehe

dan sikap ini kadangkala buat aku dekat dengan orang
tak dinafikan kadangkala sikap ini membuat orang jauh dari aku
that's not the point here
apa yang aku nak ceritakan ialah tentang
kesanggupan hati menjatuhkan air muka orang lain

ada orang cakap
orang yang banyak mulut nie selalu sakitkan hati orang
hurm...
pada aku tidak semua
aku sendiri tidak sampai hati melihat kesedihan di wajah orang lain
andai kata terkadang aku tersilap
sama ada tutur atau perbuatan
pasti aku akan cuba membuat orang itu tersenyum kembali
walau senyum itu kelat
namun aku cuma mahu memastikan bahawa
aku tak bermaksud membuat mereka tersinggung

justeru setiap kali perbalahan
aku cenderung utk diam
pada aku itu yang terbaik

pada mereka yang sampai hati
aku cuma membalas dengan senyuman
setiap perbuatan dan tutur kata mereka
walau hati seperti bara menanti marak
untuk apa aku simbah dengan minyak tanah???
hanya akan meleburkan hubungan teman dan sahabat menjadi abu

oleh kerana senyum itu selalu dibibir
mereka terus dengan sikap mereka
bercakap tanpa berfikir
mengusik tanpa henti
apa perlu aku menjauhkan diri??
baru mereka tahu rasa sebenar ku
mungkin tak perlu

buat teman2
aku cuma berharap
agar tiada perbuatanku yang menyakiti kamu
tiada lakuku yang membuka aibmu
jika ada
maaf
walau pasti kamu sukar melupakan
namun cukup kamu memaafkan
terima kasih...

Wednesday, November 4, 2009

~ bukan ~

0 Kata Mereka
menolak bukan benci
menerima bukan suka

bimbang hati bila menolak
akan menyesal seumur hidup

bimbang hati bila menerima
tidak pernah akan ikhlas sepanjang usia

biar masa menentukan
kerana janji Allah itu pasti

(^_^)

Monday, October 26, 2009

~ Hampir Berakhir-buat teman2 DPLI UKM Jan 2009~

0 Kata Mereka
Julai menanti Ogos
Ogos mencari September
September menunggu Oktober...
Untuk menamatkan sebuah perjalanan bernama 'praktikal'
Dan kini 23 Oktober telah berlalu
Muncul 26 Oktober
Hari menyiapkan mental dan fizikal untuk curahan idea dan kata-kata
Membentangkan kajian yang tidak seberapa
Hehe...
Selesai sudah 930 pagi tadi...
Malam esok pula...27 Oktober 2009
Malam graduan...
Hitam putih tema pilihan
Malam Seribu Bintang kata mereka yang bergelar 'orang kuat'
aku ikut sahaja
Terima kasih ya kamu2 semua yang bertungkus lumus untuk
kolokium dan malam graduan

Usai 27...selesai...
Perjalanan bakal guru
Menanti hasil usaha yang dituai pada musim tuaian kedua dan ketiga (semester dua n tiga lew...hehe)
Apa hasilnya baik dan bisa dibanggakan ibu dan ayah
Apa bisa memujuk hati jika hasilnya sekadar cukup
Tawakal hanya pada Yang Esa...

Buat semua teman seperjuangan DPLI UKM Jan 2009...tahniah buat kamu...usai berkuliah selama 7 bulan...usai menimba pengalaman di madrasah pilihan atau mungkin ada yang ditakdirkan (bukan pilihan maksudnya..hahahaha)...yang baik dijadikan teladan...yang jelek jangan dibuang, jadikan ia pengajaran... Kerana guru yang terbaik adalah pengalaman... Semoga berjaya kelak..bergelar guru berjiwa pendidik.... (^_^)v

Tuesday, October 20, 2009

.......................

2 Kata Mereka
aku marah...
aku down...
aku bengang...
aku rase nk ckp *@%^$#*^...
titik.

Monday, October 19, 2009

So what? I'm pregnant ok!!!

4 Kata Mereka
Smalam turun Melaka ngan Alin
Nak shopping le kunun
Cari baju for dinner n baju jalan

Jalan punye jalan jumpe tudung...
Menepati tema dinner
Ok..angkat 1..
Jalan lagi...
Beg pulak...ok..puas ati..
Angkat 1...

Jalan lagi..jalan lagi...jumpe blaus chumel
Test2..Pikir2...
Eh2..terbeli plak..muahahaha
Jalan2 lagi..baju dinner lom jumpe..
Merewang2 masuk kedai
Asal kedai baju je masok
Sampai 1 kedai
Jumpe 1 baju
Ok kowt...tapi may be mcm besor sket..
Alin dh pegang..
Komen2..
Then tetibe amoi or maybe aunty kot datang kat kitorang
Dia cakap
"Ini baju mengandung (slang cina ok)"..dengan muke yg agak ketat.
Aku dh x leh tahan
Terburai ketawa...
Tahan gelak jap
Thanx kat aunty tu...kuar gi kedai depan..gelak puas2 kat kedai depan..
Alin sampai nk terkucil gelak...
Muahahahahahahaha
Then aku terpikir
Apsal akau x jwb je.....

"So what? I'm pregnant ok...!!!"

Bley?

Moral: B4 masuk kedai tengok signboard dl k...

Saturday, October 17, 2009

.::Bukan Yang Terbaik::.

0 Kata Mereka
" Saya doakan kamu bertemu dengan orang yang sebaik kamu," Teman-16.10.09-4.01 pm

Setiap insan mahukan yang terbaik dalam hidup mereka
Aku mahu
Kamu juga pasti mahu
Semua orang juga mahu
Tipu jika mereka katakan mereka sudah ketemu yang terbaik
Hakikatnya di penghujung bicara tentang yang terbaik itu
Terlepas satu keluhan berat
Itu bukan terbaik, itu cuma berpuas hati setakat apa yang ada...

Pada aku
Aku masih mencari yang terbaik dalam hidup
Peribadi
Akhlak
Akademik
Kerjaya
Teman hidup
dan Cinta

Siapa mahu kecewa?
Siapa mahu tergelincir terus jatuh ke dalam gaung kemusnahan
Tanpa ada keajaiban yang bisa membawa kamu keluar dari situ
Kamu mahu???
Aku tidak...

Terus...aku cuma berusaha
Melakukan yang terbaik
Moga segala tingkah dan watak tidak pernah menjengkelkan mata yang memandang
Moga tutur dan bicara tidak pernah memberi kudis pada telinga yang mendengar
Moga mata yang melihat tidak akan kabur dek pandangan duniawi semata
Moga tanaman ilmu yang ditanam dan dibajai mendapat hasil semaian yang lumayan
Moga teman yang bakal menemani hidup di dunia dan akhirat adalah yang terbaik
Menegur khilaf dengan senyuman
Memarahi dengan nasihat
Mengajar dengan tauladan

Usai usaha aku bertawakal
Moga diberkati segala penat lelah
Kerana aku pasti
Hanya yang terbaik dari-Mu
Ilahi

*Bertemu sesuatu...sunat hajat jadi penentu...agar jika baik diteruskan, jika tidak dihentikan...memohon petunjuk atas nama kebaikan dan keburukan...dan jawapan telah terungkai...dan pasti...BUKAN YANG TERBAIK...cuba lagi~

Monday, October 12, 2009

.::Cerita tentang sahabat::.

0 Kata Mereka

Bercerita tentang sahabat…

Kata orang sahabat ialah seorang yang sentiasa bersama kamu

ke mana-mana pun dia pasti bersama kamu

dan kalau dia tiba-tiba menghilang

kamu akan rasa dia sudah jauh dari kamu

Dulu

Ya

Pada aku itu adalah sahabat

Kini

Pengalaman mematangkan fikiran

Sahabat pada aku adalah seseorang yang berani menegur khilafku

Sahabat pada aku adalah seorang yang walau dia jauh

Dia masih memahami luar dan dalamku

Memahami keresahan, kesunyian, kegembiraan dan kebahagiaan serta jatuh bangunku

Walau tangan dihulur tidak kan sampai

Kata-kata hikmah dan semangat terus dititipkan

Agar tembok ketabahan terus kukuh

Agar keyakinan diri terus berada di puncak

Dan aku sedar kini aku sudah punya sahabat itu sejak dari zaman pengajianku lagi

Sahabat-sahabat yang sentiasa memberi semangat

Walau sudah bertahun tidak berkongsi cerita bersama

Terpisah bukan kerana benci tapi cita-cita

Berazam membaiki kehidupan masing-masing

Berazam mengejar impian

Pada kamu sahabat-sahabat

Aku rindu pada saat kita bersama dahulu

Jauh hati, marah, sedih dan geram pada masa itu kini kenangan manis pada aku

Ku dedikasikan kata-kata ini buat kamu sahabat

semoga ikatan yang terjalin dengan nama persahabatan ini

akan terus erat dan akrab

hingga ke akhir hayat

Dan kerana kamu sahabt

Aku sedar bahawa dir ini masih disayangi…

Terima kasih

~Buat Hanim dan Alin, kamu benar2 membantu semalam..terima kasih~

Wednesday, October 7, 2009

.::Jangan Kau::.

0 Kata Mereka

Jangan kau tertawan
Senyuman yang manis itu
Kerana dalam manis itu
Mungkin ada pahitnya

Jangan kau terbuai
Suara yang merdu itu
Kerana dalam merdu
Mungkin ada sumbangnya

Jangan kau tergoda
Luaran wajah yang cantik molek itu
Kerana dalam cantik
Mungkin ada jeleknya

Jangan kau terpikat
Kata-kata manis itu
Kerana dalam kata itu
Mungkin ada bohongnya

Jangan kau...
Jangan kau memandang hanya luaran
Kerana yang zahir belum tentu kebenaran
Dan kerana yang tertutup itu
Adakala lebih indah

Jangan kau hina
Kejelekan di hadapanmu
Kerana di sebalik jelek
Ada indahnya

Kenali seseorang melalui budi pekertinya
Bersama dengannya di kala susahnya
Tika itu kamu pasti nampak
Keutuhan hati
Kecekalan semangatnya
Dan pada saat itu....
Kamu sudah pasti dapat menilai...
Antara kaca dan permata

Wednesday, September 30, 2009

.::Insiden Ditabrak Ala 1 Malaysia::.

4 Kata Mereka
Masa: 4.30 pm ++

Cuaca: Mendung

Lalu lintas: lancar..tp banyak lori..

Lokasi: Depan Cimpeng (CIMB Bank), Banting

3 orang dak nk lintas jalan..jalan besor yg sgt sebok..tibe2 seorang budak menjerit nama kawan die... "P##"....kawan die terkejut..tp kawan die dh kna langgar kete..x sempat elak..kawan die terkejut lalu tergelak...nasib baek kawan die x tergolek...kuat juga kete tu langgar...kete tu nak kuar parking....pemandu kereta itu adalah seorang wanita india...selepas melanggar wanita itu buat muke poyo lalu blah...di kaki 5 bank, ade seoang nyonya cina....die tengok kejadian tu..muke die pon nmpak terkejut...die geleng2 kepala dengan sikap pemandu tu...

balik umah kawan die rase sakit pinggang...malam sket lagi satu badan sakit..lame2 hati die pon sakit... SAKIT dowh!!!


Yang ditabrak: Melayu
Yang menabrak: India
Yang melihat ketabrakan: Cina
1 Malaysia kan??? Hahahaha

Saturday, September 26, 2009

.:;Ku Berserah::.

0 Kata Mereka
Hati ini disapa rindu
Tapi tak tahu pada siapa
Hati ini ingin berkongsi
Kalimah suci bernama cinta
Tapi tak tahu untuk siapa

Lalu di atas hamparan suci
Ku panjatkan rasa cinta dan rindu ini
Hanya pada yang Maha Esa
Moga dititip rasa ini dalam hati
insan yang telah ditentukan-Nya
Agar rindu dan cinta itu terus mekar
Di bawah lembayung rahmat-Nya
Amin

Friday, September 25, 2009

.::Aidil Fitri::.

0 Kata Mereka
1. Suasana:

Tahun ni merupakan aidilfitri paling meriah n happening dalam idop aku selepas zaman kanak2 aku berlalu...hehe...gamat n riuh rendah suasana kat umah tok ayah di Perak. Mana tak nyer, semua adek beradek ayah a.k.a mak sedara n pak sedara aku balek berhari raya di kampung.. except mak jang yg tetibe lak beraya di umah mentua pd pg raya pertama, tp sampai jugak umah tok petang raya tu...Yg paling seronok sepupu2 yang kecik2 lagi tu..untung dorang nie..mane tak nyer..sepupu2 ade yg dh beso n bg duet raye (termasuk la aku)...tyme kitorang dulu harap pd pak sedare n mak sedare je la...huhu... Apa pun bile dorang happy aku lg happy...penat melayan karenah masing2 y x pndai dduk diam... Lg 1 yg istimewa tahun ni, 1st tyme berhari raya dengan kakak ipar, Khairiah Hanim Ibrahim (bakal ibu Feb 2010).... Bertambah besar la sket keluarga kecik aku neh..hehe.. Insya Allah tahun depan Tok Ayah n Mak Tok akan dapat cucu dan cicit dalam bulan yg sama, Februari 2010.... (",)

Di Johor pulak biasa je..aku balik pon dh raya ke-3..ramai sepupu yg dh balik ke rumah msg2 atau ke rumah atok yg sebelah mak @ ayah plak....mse ak smpai tggl spupu lelaki yg dh beso2... senyum2 macam tu je la..then gi umah pak long kat keratong, melawat pak long yg x berape sehat dek sakit kencing manis, mata dh x nmpak dh... semoga pak long cepat sembuh...

2. Makan

Ketupat daun palas n rendang pedas..juadah wajib pagi raya kat umah tok ayah...Disebabkan keluarga besar tok ayah n mak tok berada di Penang, so hari raya pertama kerja kitorang maaaaaaaaaaaakan je la... nak berjalan ke rumah jiran dh beso2 neh segan lak..kalo dulu ye la, x dan dan dh terpacak depan tangga umah Tok Chaq jiran tok..hehe...tahun ni biarlah sepupu2 yg ketot2 tu plak sambung tradisi kitorang... Juadah sampingan tahun ni soto... Sup kaki tulang, sup ayam, rendang ayam n macam bese kueh mueh air tangan mak ngah..hehe...tq mak ngah..jangan banyak membebel, nnt cepat tue...ahakz....

Balik umah tok johor, ade lg la lemang walau rendang dh abes...yg penting kueh batang buruk ade...hehe...x de ketupat n rendang x pe...air kopi yang tok buat pon dh cukup dh...mmg klas kopi tok..hehe...

4. Duit raya

Dah tue2 ghope ini mane ade org nk bg duet ghaye ke teman...huhu...tp abang teman (bakal ayah Feb 2010) bg lg duet raye..hehe...tq2... tahun ni buat kali pertama aku memberi duit raya...oleh kerana anak saudara masih dalam perut lagi, so aku bg duit raye pd spupu2 je la...seronok dak2 tu mengira duit raye...teringat zaman kanak2 dulu...hurmm..

5. Family potrait

Kecoh sekampong mse nk bergambo neh..kejap sorang ilang..kejap kang yg sorang ni dh ade, sorang lg lak ilang...hahaha...mcam2 hal la...ape2 pon mmg gile ar...dua hari amek gambo keluarga..mane tak nyer...raye 1st tue fmly mak jang x de...yg aku letak ni raye pertama nyer pic je la...raye kedua tu sume selekeh semacam je..har2..x pakai bju raye pown..hahaha

My Family (gambo kabur, malas edit...hahahaha)

My Big Family....

~Ape2 pon, raye tahun ni mmg besh...harap2 aidil fitri tahun2 berikutnya akan kekal atau lebih meriah lagi~

Thursday, September 24, 2009

.::Monolog Cantek::.

0 Kata Mereka
~Aku amek ni dari DPLI UKM JAN 09 nyer Yahoogroup..diupload oleh seorang teman~

MONOLOG CANTIK DENGAN IBU:Buat Puteriku Sayang



AKU: Anehkah cantik yang ingin ku miliki?Biarlah tak punya muka sebujur sirih,
pipi juga bukan pauh dilayang, dagu bukan lebah tergantung,
hidung pun tak mancung bagaikan seludang, mata tidak mengerdip bagaikan bintang timur,
bibir juga tidak seperti delima merekah, kening juga tidak seumpama semut beratur,
rambut pun tidak mayang mengurai, jari-jemari tidak seperti buluh diraur,
kulit juga tak semulus kulit telur dikupas dan betis pun tak seperti si padi yang bunting…

IBU: Alhamdulillah anakku, akhirnya kau tahu apa yang kamu mahu. Kerana sanggup menepuk iman di dada untuk bertanya kemahuan selera.
Tidak rugi jika bukan itu yang kau mahu. Kerana kehidupan ini adalah jalinan murni kecantikan yang hakiki. Yang indah itu amalan agamamu dijalin dalam simpulan akhlak yang sempurna mewangi. Serikan wajahmu dengan siraman air sembahyang lima waktu dalam munajat yang tak kunjung henti. Hiruplah nafas kehidupanmu dalam pancaran hidung kurniaan Allah tercantum dalam taruhan akal dan budi.
Tebarkan senyumanmu segenap penjuru alam kerana itulah sedekah paling utama, pancarkan sinar indah dari kedua matamu betapa agungnya alam ciptaan Ilahi sambil menjengah besarnya kurniaan ini buatmu…
Kerana melaluinya boleh kau kenal mata hati yang abadi. Sebarkan pula dari kedua bibirmu dengan kalimah zikir sambil menyampaikan yang indah dan elok untuk dicerna fikiran zuriatmu.
Yang pasti rambut hiasan mahkota diri dan susuk tubuhmu bukan untuk dipertontonkan di khalayak ramai kerana melindungi auratmu itu kewajipan yang mesti untuk kaum Hawa.

Mengertilah wahai puteriku sayang,
Menghurai cantik yang hakiki tidak semudah menghurai simpulan tali
Kerana ia bermula dari untaian cinta dan takwa kepada penciptamu Yang Maha Mengerti

Friday, September 18, 2009

.::Pre-Raya::.

2 Kata Mereka
17 Sept 2009

Balik to Felda Selendang, Kuala Rompin.... Malam br smpai..Fuh, penat... Neway, tq to Kak Ain for tumpang kete n stay kat umah jap sementara tggu adek..hehe

18 Sept 2009

Will be gerak to my kampong sebelah ayah @ Perak...Felda Sg. Klah (nak mndi hotspring meh dtg..hehe).... Tak sabar nak bungkus ketupat daun palas...hehe..nyum2...pagi raye makan ngan rendang...

Raya keempat

Insya Allah akan gerak ke kampong sebelah mak @ Segamat...Jauh perjalanan lama leh tido...hahahaha....sengalnyer peribahasa...x sabo nk rase kueh batang buruk n kerepek air tangan tok... =)

To All my frens, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN...jemput la datang umah yer..

Wednesday, September 16, 2009

.::I.K.H.L.A.S::.

2 Kata Mereka

IKHLAS…

1 perkataan yang cukup mudah dilafaz

1 perkataan yang cukup ringkas

1 perkataan yang bias dituturkan oleh semua..sesiapa

Namun

Sejauh mana ungkapan ikhlas itu???

“Ikhlas itu adalah milik Allah, dan diberikan dalam hati-hati insan yang dikehendakinya”

Sukar sebenarnya untuk mengikhlaskan diri atau lebih tepat lagi hati. Selagi kita masih teringat segala kebaikan yang kita pernah lakukan, selagi terbit rasa bangga atau riak hatta sebesar zarah tatkala kita melakukan kebaikan, tatkala terdetik sesal selepas menghulurkan bantuan atau pemberian, pada saat itu aku sedar dalam diri ini masih belum punya IKHLAS. Walau diusir segala macam perasaan riak, bongkak, sombong, takbur, sesal dan cuba diganti dengan perasaan IKHLAS, namun ternyata amat SUKAR. Sesungguhnya aku amat berharap agar satu hari nanti rasa IKHLAS ini akan ditiupkan ALLAH ke dalam hati aku dan semua… Agar tiada lagi ungkit-mengungkit, tiada lagi rasa terhutang budi yang teramat sangat sehingga tergadai peribadi.. Ya ALLAH, titipkanlah KEIKHLASAN ke dalam hati setiap hamba-Mu di muka bumi ini Ya Allah…

Saturday, August 29, 2009

.::Menghapus Jejak::.

2 Kata Mereka

Ku jejaki jejak mu
Bukan untuk mengekori
Sekadar untuk memerhati
Dari jauh sudah pasti

Ku jejaki jejak mu
Biar bertahun baru ketemu
Yang pasti kini
Ku pasti tujuan ku menjejaki kamu

Ku jejaki jejakmu
Sudah ku ketemu
Dan kini
Ku hapuskan jejakmu
Pergilah kamu dengan derap langkahmu
Dan aku dengan derap langkahku
Yang belum pasti di mana destinasiku
Buat kamu yang sudah pasti
Jangan pernah berpaling pada jejakmu dahulu...

~ku meniti satu jejak, untuk ku hapuskan lenyap dari kamus hidupku~

~peri biru 09~

Thursday, August 27, 2009

.::kenangan itu::.

0 Kata Mereka
Alhamdulillah, hari ni masuk hari ke 6 umat Islam berpuasa...sepanjang 6 hari ini baru 2 kali aku ke bazaar ramadhan... Coz duduk rumah kan... kalo x kompom ari2 berbuke ngan air tangan mak cik2 bazaar..hehe

Namun, Ramadhan tahun ini aku dpt rasa kehilangan...Kehilangan sesuatu yang aku tak dapat mase aku berpuasa zaman kanak2 dulu...

1. Keihklasan

kata orang Ramadhan ni boleh tambah rezeki... meniaga.. tapi pada aku kalau nak meniaga bukan untung yang diutamakan, tapi kebersihan makanan.. aku mengomel coz smalam aku dah nampak kuih lompat tikan + seurat rambut dan juga bubur lambuk + seurat rambut jugak... plus persekitaran kawasan meniaga yang memang x bersih... aku cakap kat ayah aku "ni kali pertama and terakhir dtg cni"...

2. Bersedekah

Dulu masa kecik2, bile lepas asar je mula la wat2 muke penat, bukan nak berbuka tapi malas nk gi antar juadah berbuka umah jiran..hahaha... tapi taktik x menjadi, mak cakap "pergi cepat" terus bangun capai beskal... pas satu rumah ke satu rumah.. balik ke rumah semula dengan mangkuk2 berisi kuih-muih lain.. miz that moment.. wonder why amalan tu makin lame makin lupus... harap2 takkan terus terkubur..

ermm... dua benda tu je yang aku nampak setakat ni... ape pon aku rindu zaman kanak2 aku... rndu pd sahabat2 lme @FELDA Umas2 Tawau n FELDA Sahabat Lahad Datu

Thursday, August 20, 2009

~Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan~

0 Kata Mereka
Alhamdulillah...masih diberi nikmat hidup dan iman dari Maha Esa.. Masih diberi peluang memperbaiki kesilapan diri dan bertaubat pada Yang Maha Pengampun...

Ramadhan tahun ini adalah yang kedua aku sambut dan bergelar guru... Tahun ini mungkin cabaran itu akan menjadi lebih hebat... Dengan pelajar yang ku kira kurang akhlaknya (harap mereka masih boleh dibentuk)... Ramadhan tahun ini aku harap akan membawa sinar hidayah pada aku, keluarga dan pada anak muridku di sini yang saban hari akan membuat kau menggeleng kepala, tersenyum itu jarang sekali... Maafkan aku jika aku mengeluh.. Kini mengerti tugas seorang pendidik itu amat berat...

Alhamdulillah awal Ramadhan tahun ini Insya Allah akan disambut di rumah bersama keluarga tercinta... Kebetulan 1 Ramadhan jatuh pada permulaan cuti sekolah... Rinduuuuuuuuuuu sangat pada mee kuah utara, cucur udang and kuah kacang mak... huhu..kecur air liur dibuatnya..

Satu lagi yang dirindui bulan puasa ni, berjemaah tarawih dengan teman2 di asrama...hurm...bila lagi nk rasa saat2 macam tu kan.. yg kelakar, after iftar kat dewan makan, dengan nakalnya membaling biji kurma dalam tray, memecahkan kesunyian senja teman2 lain menikmati juadah berbuka air tangan mak cik dewan makan... miz that moment...

Apa pun, buat semua SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN, HIASI IA DENGAN DOA DAN IBADAH KERANA DI DALAMNYA TERDAPAT MALAM YANG LEBIH BAIK DARI SERIBU SATU MALAM... SEMOGA SEGALA AMALAN KITA DITERIMA ALLAH...AMIN

Wednesday, August 12, 2009

.::Ku Temu Damai Di Situ::.

0 Kata Mereka
Hanya seketika aku di situ
Bersama anak-anak istimewa
yang sentiasa tersenyum
Bagai tiada beban di pundak mereka
Bagai tiada rintangan di minda mereka

Kali pertama ku jejakkan kaki di sini
Untuk mencurah ilmu yang hanya sekelumit
Ku akui hati ini separuh rela
Kerana bukan ini yang kujangkakan
Antara mahu dengan tidak

Kini hatiku masih di situ
Kerana di situ
Ku temui kedamaian
Kerana di situ
Ku temui ketenangan

Redup mata setiap yang memandang
Seolah mengharapkan aku memahami mereka
Walau hanya sedikit
Kerana bukan mudah menyelami hati manusia

Hari ini aku ke situ lagi
Walau seharusnya kelas ku batal
Namun aku lebih gembira untuk terus di situ
Mendengar alunan ayat suci Al-Quran yang dihafaz

Padaku ibu bapa mereka bertuah
Punya anak yang sudah dijanjikan syurga buat mereka
Diberi nilai tambah pandai mengaji dan menghafaz
Walau idghamnya tidak sempurna
Namun itu bukan salah mereka
Kerana telah dijadikan Pencipta mereka begitu
Kagumnya kerana mereka masih mahu belajar

Maha Adil Mu ya Allah
Semoga akan sentiasa
Ku bertemu damai di situ

~Kelas Pendidikan Khas SMKSM : Minggu Bidang Kemanusiaan~

Friday, July 24, 2009

.:: ....... ::.

1 Kata Mereka
Aku..........
Aku rase ............
Aku rase macam .........

*u say it best when u say nothing at all*

titik

Monday, July 20, 2009

~monolog~

6 Kata Mereka
Malam makin larut
Mata tidak mahu pejam
Memikirkan hal semalam
Kenapa hati ini perlu rasa begitu
Sedang rasa itu hanya aku yang tahu
Dia sedikit pun tidak tahu
Kerana aku tidak mampu memberitahu
Apa yang ingin ku beritahu
Lalu kubiarkan rasa itu berlalu
Berharap rasa itu akan mati
atau sekadar hilang takkan kembali
Walau ku tahu rasa itu pasti akan menyapa kembali

*Damn that RASA...*

Friday, July 10, 2009

.::Menghitung Hari::.

2 Kata Mereka
Jarum jam itu akan terus bergerak
Minit dan jam akan sentiasa seiring
Membawa masa itu berlalu
Tak akan kembali lagi

Yang di hadapan itu masih satu ilusi
Satu angan-angan
Yang di belakang itu tinggal kenangan
Pahit manis semua menjadi satu
Satu memori


Dah 7 bulan setengah menjalani hidup di UKM sebagai pelajar DPLI, bakal guru. Terkadang rasa masih belum layak. Namun tatkala keyakinan itu menyapa, terasa seperti esok mahu menjejakkan kaki ke sekolah. Esok hari terakhir pengajian. Minggu peperiksaan bermula. Semoga berjaya teman-teman.

Habis peperiksaan, praktikal menyusul. Fuh, persediaan mental dan fizikal masih belum cukup. Insya Allah, berkat doa mak, ayah n semua...Harap-harap praktikal nanti akan sukses.

Sepanjang berada dalam pengajian, pelbagai perkara, suka, duka, pahit, manis, penat, tension dan macam-macam lagi seolah-olah sudah teradun menjadi satu. Alhamdulillah kekuatan mental semakin baek. Thanx 4 the BIG 2 and RDK programme, Dr. CT and all lecturers.

Masuk je DPLI, benda-benda yg x pernah terpikir nk wat mse skolah n undergrad dl boleh kata sume ak wat. Lebey2 lagi bab kesenian. Haha...tak pernah terfikir nak masuk acara menari-nari ni berikutan 'kekayuan' diri yg mmg x pandai menari. But, percaya pada kebolehan diri n Alhamdulillah, 6B, juara pertandingan malam kebudayaan RDK. Good job guys!!

Sukan? Dl ade la join handball MASUM. mse kat UMT. Tu pun mcm tah pape je.. Masuk DPLI join olahraga (1 acare je), memanah, sofball (x berkesemapatan, ade je halangan) dan renang. Walau tak sehebat orang laen (admit it, aku mmg lemah sukan..sume bg pd adek je part2 sukan nie)...bukan tak nak mencube, dah taw kan diri kite mcm mne...x de bakat dalam bidang sukan...sedih?? ade la sket...nk jugak jd mcm org laen y best2 sport tu..x pe la..buka mata, buka hati..bahagian kita di tempat lain...mungkin...

Akademik?? Alhamdulillah...semakin baik...terima kasih pada mak utk doa n bacaan Yassin serta solat hajat setiap kali peperiksaan...Harap2 semester ini akan menjadi lebih baik... Insya Allah, Amin.

Erm..ape lg ek??

Tu je la buat setakat ni...masih banyak benda yang bermain dalam fikiran...Mungkin lain kali...

~Keyakinan itu satu kekuatan, cari dan genggami ia, ia berada dalam diri kamu~


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Thursday, July 9, 2009

.::Tag from Captain Depp Puteh Theron::. a.k.a Maliniey..haha

0 Kata Mereka
1.YOUR REAL NAME:
++ Nur Faizah Azizan

2.WITNESS PROTECTION NAME:(mother and fathers name)
++ Zaiton Azizan

3.NASCAR NAME:(first name of your mother's dad, father's dad)
++ Ahmad Abdul Rahim

4.STAR WARS NAME:(the first 3 letters of your last name, first 2 letters of your first name)
++ Zahnu...dh mcm Zuhal

5.DETECTIVE NAME:(favorite color, favorite animal)
++ purple rabbit...hybrid..haha

6.SOAP OPERA NAME:(middle name, town where you were born)
++ Faizah Sungkai

7.SUPERHERO NAME: (2nd fav color, fav drink, add "THE" to the beginning)
++ The Black Juice>>same ngan ko Mal

8.FLY NAME:(first 2 letters of 1st name, last 2 letters of your last name)
++ Nuah

9.ROCK STAR NAME:(pets name, current street name)
++ Puteh Selendang (x de nme jalan, nme tmpat trus aci kan???)...imagine kuceng aku pakai selendang..ia jantan ok..haha

10. PORN NAME: (1st pet, street you grew up on)
++ Belang ..err..stuck...x igt coz bnyk sgt..haha

11.YOUR GANGSTA NAME:(first 3 letters of real name plus "izzle")
++ Nurizzle

12.YOUR GOTH NAME:(black, and the name of one of your pets)
++ Black Cicak...naseb baek pets bnyk kat umah (bukan cicakman) haha

13. STRIPPER NAME: (name of your fav perfume, fav choc)
++ Gucci Envy Me Ferrero Rocher...haa???

14. WIZARD'S NAME: (last 3 letters of mother's name, first 3 letters of current job, first 3 letters of your zodiac sign and last 3 letters of home street's name)
++tonstupisang...pisang bakar ke weh??? toasted pisang...haha


15. PIRATE'S NAME: (fav actor last name, your 'pet' name, fav actress last name, add "Captain" at the beginning)
++ Captain Depp Puteh Alba...ahha...puyeng

Monday, June 29, 2009

.::RDK::.

2 Kata Mereka
Perkhemahan Perdana (Rekreasi Dalam Komuniti bersama Pelajar Berkeperluan Khas)
Kem Bina Negara, Kuala Lipis, Pahang
25 Jun 2009 - 28 Jun 2009
"Transformasi Masyarakat Masa Depan Mereka"



















Tuesday, June 23, 2009

.::Fahmi a.k.a Kulat's Wedding::.

8 Kata Mereka



Family Potrait


"Dari mana datangnya lintah
Dari sawah turun ke kali
Dari mana datangnya cinta
Dari mata turun ke hati"

"Layang-layang selayang pandang
Hati di dalam rasa bergoncang
Layang-layang jatuh di kali
Sekali pandang jatuh ke hati"

Cewah...start ngan dua rangkap lirik lagu... Khas buat pengantin baru Fahmi dan isteri Ida Susilawati...Sorang Pahang sorang Sabah...kalo dh jodoh, kat mane pown leh bertemu...

"Ikan di laut
Asam di darat
Dalam periuk bertemu juga"

Betol la tu...ape pun ramai gak member2 lame SMKAP yang dtg...mmg happening dpt kumpul ramai2...tetibe rase cam dah tue je bile ade yang stat mendirikan rumahtangga neh..hehe..Sorang lagi, Maslinda dh jadi ibu dh..mama hot..hehe...

Buat Kulat, Selamat Pengantin Baru, semoga kekal ke akhir hayat dan diberkati Allah selalu...Amin

.::Kembara Ilmu Indonesia::.

3 Kata Mereka

























Date: 15-18 June 2009
Location: Padang and Bukit Tinggi, Indonesia

Alhamdulillah...Segala yang dirancang telah terlaksana...walau x sesempurna perancangan tetapi sesuatu yang bernilai dan berharga tetap diperoleh... Kita hanya merancang, Tuhan menentukan, dan adakalanya apa yang ditentukan Ilahi itu lebih baek dari apa yang kita rencanakan...

Sekarang tengah kecoh dengan H1N1 Influenza A...walau ade sedikit kerisauan tapi yg pnting usaha n tawakal.. nak tergelak gak bertopeng2 kat epot pagi2 bute...haha..x pe la...

Pengalaman kat sana terlalu banyak...x dpt nak dicoretkan di sini...pengalaman paling berharge apabila melihat kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh bertutur malah ade yang bisa mengaji...ade juga yang mampu menari dengan baik mengikut tempo walau down syndrome, cacat penglihatan dan pelbagai lagi kelemahan,,ini bermakna mereka juga mampu melakukan apa yang kita lakukan...

Buangkan segala tanggapan negatif pada mereka..kerana mereka juga makhluk Tuhan...Punya hati dan perasaan... MAsih terngiang2 pesan guru2 di SDLB Manggis Ganting:

" Tugas kita sebagai guru, jika mereka tidak bisa bertutur, ayo bikin sampai mereka bisa, tidak mustahil. Yang penting kita sebagai guru harus ada sabarnya"

Yup, Insya Allah....

~Sweet memories Padang 2009~

.::Solat::.